Biografie

Geboren: 23 juli 2001 te Sint-Niklaas
Geslacht: mannelijk
Lievelingseten: spaghetti van de papa, shephard's pie
Hobby's: rolstoeltennis, schaken, muziek, rolstoeltennis, tv-kijken, woord, rolstoeltennis, computergames, ... o ja, ook nog rolstoeltennis!


Tot de leeftijd van ongeveer 8,5 jaar was er niets aan de hand: Jef een energieke, sportieve jongen, door veel dingen geboeid en nooit ziek. Dat veranderde van de ene dag op de andere. In januari 2010 viel het verdict: de ziekte van Perthes kreeg vat op zijn rechterheup. Hierdoor werd Jef verplicht zich voort te bewegen met behulp van een rolstoel of met krukken. Want gewicht plaatsen op zijn rechterheup was uit den boze.
Voor Jef was 'het niet meer kunnen sporten', terwijl hij dat zo graag deed, zwaar om dragen. Hij leefde zich enorm uit in sport (zwemmen, jiu-jitsu, voetbal op school, volleybal, tafeltennis) en scouts, en dat kon en wou hij niet opgeven!

Er werd al snel beslist dat Jef iets zou doen met zijn rolstoel. Eerst ging hij een paar maand naar Sint-Niklaas om daar rolstoel-tafeltennis aan te leren. Maar hij wou meer actie. Voor Jef ziek werd, had hij al plannen om in de zomer van 2010 tennislessen te gaan volgen, dus rolstoeltennis sprong direct naar voor. Via Parantee en de commissie van rolstoeltennis kwam Jef in contact met de club Forest Wheels te Sint-Katelijne-Waver. Natuurlijk moest Jef eerst leren met een rolstoel rijden en een aangepaste tennisrolstoel maakt de drempel om te sporten zo laag mogelijk. Met de tennislessen was Jef vertrokken! Toch liep het niet allemaal van een leien dakje:
"Het starten was best moeilijk, het rijden met een rolstoel viel echt wel zwaar naast al die andere veranderingen die ik in korte tijd in mijn leven te verwerken kreeg. Maar de andere spelers hebben mij echt gemotiveerd om door te zetten en nu zou ik het echt niet meer kunnen missen!" aldus Jef.

Jef heeft zich heel snel aan de nieuwe situatie aangepast, hij is altijd positief gebleven. Het lijkt soms wel dat de omgeving het er moeilijker mee had dan hijzelf, velen hebben een verkeerd beeld van handicap in het algemeen en van sport voor personen met een handicap in het bijzonder.

Jef heeft talent en wil zich verder toeleggen op rolstoeltennis: "Als ik iets doe, wil ik het goed doen en het liefst van al zelfs uitblinken." Hij nam deel aan de Talentendag in oktober 2010 en hij bleek er één van de meest opgemerkte deelnemers te zijn. Jef werd geselecteerd om deel te nemen aan de gewesttrainingen. Op de gewesttrainingen van Parantee leerde hij intussen ook andere spelers kennen die al veel verder stonden en wedstrijden op hoog niveau speelden.

Doordat er geen rolstoelwedstrijden waren voor de leeftijdscategorie van Jef (9-10 jaar), nam hij sinds januari 2011 deel aan de kindertoer van de VTV (jeugdtornooien georganiseerd door de Vlaamse Tennis Vereniging). Hij is in België de eerste jeugdspeler die hieraan deelnam met een rolstoel! Hij tenniste in zijn rolstoel tegen valide jeugdtennissers en won ook reeds enkele wedstrijden.

Onder leiding van trainer/coach Ronny Van Langendonck werd de training van Jef naar een hoger niveau getild. Daardoor kwam Jef in de gelegenheid om vanaf eind 2011 deel te nemen aan criterium-tornooien. Dit zijn Belgische tornooien waar de rolstoeltennissers tegen elkaar spelen in verschillende reeksen: de A-, de B- en soms de C-reeks. Zijn allereerste criteriumtornooi was op 17 december 2011 te Neerpelt. Daar verloor Jef zijn eerste wedstrijd, maar hij won wel de verliezersronde! Van een goed begin gesproken.

Sinds eind 2011 begon Jef ook af en toe te trainen bij Thadia in Boxtel te Nederland: daar trainen ook een 7-tal leeftijdsgenoten. En het is toch altijd leuk als je eens een keer met leeftijdsgenoten kunt trainen in plaats van altijd met volwassenen.
Doordat Jef ook in Nederland is ingeschreven, opent dit de deuren om ook in Nederland wedstrijden te spelen.

In 2011 deed Jef mee aan zijn eerste junior camp rolstoeltennis en midden 2012 schreef hij zich in voor zijn eerste ITF junior tornooi.

Al deze trainingen, kampen en tornooien dienen om uiteindelijk de grote droom van Jef te kunnen waarmaken: ooit aan de Paralympische Spelen kunnen deelnemen, en misschien daar zelfs een medaille winnen!

Gouden Medaille

In de loop van het 6de jaar van de lagere school kreeg Jef de opdracht om verschillende gedichten op te stellen. Eén van de dichtsoorten is een elfje. Dit is een gedicht dat bestaat uit 11 woorden, waarvan de eerste regel bestaat uit 1 woord, de 2de regel uit 2 woorden, de 3de regel uit 3 woorden, de 4de regel uit 4 woorden en op de 5de regel terug 1 woord.
Dit is het elfje van Jef:

Perthes!
Waarom ik?
Ik heb kans
om nieuws te doen:
Rolstoeltennis!*** Nieuwe rolstoel ***

Op woensdag 18 december 2013 mocht Jef een nieuwe tennisrolstoel in ontvangst nemen! Het is terug een Proval geworden, gemaakt door TNS!
Deze rolstoel is met een kniezit, dat betekent dat hij voor de helft op zijn knieën zit en voor de helft op zijn achterste. De eerste paar weken was het heel hard wennen, maar nu gaat het echt beter!
De zithouding begint nu ook zijn voordelen te hebben, zoals: sneller rollen en heel soepel draaien. Er wordt nu ook hard op zijn buik- en rugspieren gewerkt, want die heb je heel hard nodig bij een kniezit!
Ook de wielen zijn speciaal: de spaken hebben de kleuren van de Belgische vlag!
Jef heeft het volste vertrouwen in zijn nieuwe tennisrolstoel. Wij danken hierbij Mario en Jaqueline van TNS voor de sponsoring en uitstekende service!